Proleće je konačno stiglo i na naš, severni deo, zemljinog šara donoseći nam pregršt svežih zelenih namirnica koje se koriste i u našoj kuhinji. Lišće i koren koje svi mi, više ili manje koristimo je i lišće peršuna.
Posle ovako duge zime, kakva je bila upravo prošla, peršun je nezamenljiv deo zdrave ishrane.
U sebi sadrži bogatu količinu vitamina C, B i A. U100g peršuna ima čak
1000 mg kalijuma, što već samo po sebi govori da je od izuzetne važnosti za povećano znojenje i mokrenje, što opet potpomaže čišćenje celokupnog organizma od nagomilanih štetnih nus produkata metabolizma.
Peršun je hranljiva i lekovita biljka. Pomaže kod anemija, gihta, reume, žutice, ekcema, celulita, snižava povišenu temperaturu, čisti jetru, jača apetit, daje snagu i polet, bistri um..
Ukrakto, peršun je čistač celog tela. Samim ovim svojstvima bi trebalo da zauzme zavidno mesto u našoj ishrani što on to često nije.
Koristi se i kao prirodno sredstvo za spravljanje tinkture za čišćenje lica od akni i mitesera.
Vino od peršuna se koristi kao prirodni eliksir za jačanje imuniteta.
Hajde onda da ojačamo svoj zimom oslabeli organizam i da svome licu damo svež blistav i zdrav izgled. Jedimo peršun!
Tinktura od peršuna
100g peršuna sitno iseckanog, preliti sa 100g čiste komove rakije ili razblaženog apotekarskog alkohola. Ostaviti da stoji 7 dana u mračnom prostoru. Procediti i tinkturom svakodnevno čistiti akne i mitisere.
Vino od peršuna
10-12 korena peršuna srednje veličine i dve kašike vinskog sirćeta kuvati 10 minuta u
1L crnog ili belog vina. Dodati 250g meda i pustiti da vri još 5 minuta. Procediti pa sipati u bocu.
Piti ujutro i u podne jednu rakijsku čašicu napitka.