Dugi niz godina pokušavam da dokučim zbog čega spadam u ljude koji sa rezervom prihvataju pojedina empirijska, ponekad i naučna, saznanja koja su dokazana u praksi.
Nisam ljubitelj onih lepih, velikih, člankovitih, karanfila, ali zato volim one starinske, sitne, mirišljave, koji kad procvetaju oplemenjuju vazduh svojim mirisom, a i izgledom, ako ćemo pravo.
Nisam ljubitelj ni jabuke, ali, opet postoji izuzetak.
Volim tzv. jabuku kolačaru, debelokorku, kako je zvala moja baba Stanojka kojoj mogu mnogo tog da zahvalim, bar što se tiče znanja.
Volim i jabuku budimku, našu staru sortu jabuka.
Za voćku jabuku, skoro celi svet zna, ali, mnogi ne znaju da pripada rodu ruža. Verujte, jabuka to jeste, ruža, koja ima, čini mi se, najbogatiju istoriju, a i uticaj na život čoveka, od sveg postojećeg voća u celini, od kad je sveta i veka.
Kako, pitate se?
Jabuka, voće kojeg sad, u današnje vreme, ima već nebrojen broj sorti u celom svetu u zavisnosti od podneblja i klimatskih uslova u kojima se uzgaja, ima višestruk značaj.
Naime, svoj uticaj ima na religiju i mitologiju.
Ima značaj u poljoprivredi i prehrambenoj industriji i ekonomiji uopšte.
Ima kulinarski značaj, astrološki značaj, a gledano kroz njen značaj i uticaj na ljudsko zdravlje, spada u voće od izuzetnog značaja u modernoj i narodnoj medicini, kao i u stomatologiji.
Isto tako, veoma sam sigurna da jabuka ima dobar uticaj na mentalno zdravlje i na postizanje skladnosti između duševnog i fizičkog mira svakog čoveka. Ukoliko budete strpljivi saznaćete na kraju zašto 😉
Nisam baš nešto ubeđena da još neko voće može da se pohvali ovolikim uticajem na život ljudske rase kao što je to slučaj sa jabukom. No, da krenemo od početka.
Mitološki značaj jabuke
Eh da nam nije Homera, a i predanja, mnogo tog bi ostalo velika nepoznanica. Ko voli da čita ili je pročitao grčke mitove, onda zna za priču u kojoj se kaže da je boginja Gea, boginja zemlje, poklonila kao venčani dar, vrhovnom bogu Zevsu i boginji Heri drvo jabuke kao simbol zajedništva.
Ali, na žalost, jabuka nije bila samo simbol zajedništva, te tako, zahvaljujući grčkoj mitologiji, imamo i priču o jabuci razdora.
Zlatnu jabuku razdora, je boginja Erida, boginja svađe, nesuglasica i nemira, kao svoju osvetu što nije bila pozvana na jednu od svetkovina bogova, stavila na mesto gde su sedele boginje Atina, Hera i Afrodita. Na jabuci je pisalo najlepšoj.
Svaka od njih tri je smatrala da baš ona zaslužuje da ponese taj epitet i kako se nisu mogle složiti kojoj će pripasti jabuka, pozvale su u pomoć Zevsa. Ovaj pak, želeći da se ne zameri nijednoj, “vruć krompir”, odluku, prebacio je na svog sina Parisa.
Ovaj je, hoteći da bude pravedan razgovarao sa svakom boginjom ponaosob. Prilkom razgovora svaka od njih mu je obaćavala “kule i gradove”. Najviše mu se dopao poklon lepe Afrodite, koja mu je obećala da će učiniti da se u njega zaljubi kao i da on osvoji lepu Helenu, ženu peloponeskog kralja Menelaja. Tako je Paris zlatnu jabuku, u istoriji poznatu kao jabuku razdora, poklonio lepoj Afroditi, koja od tad slovi za najlepšu boginju. Za uzvrat, ona je ispunila svoje obećanje i bi šta bi. Trojanski rat. Eto, zahvaljujući jabuci došlo je čak i do izbijanja rata.
Religijski značaj jabuke
Priču zna celokupni hriščanski svet diljem zemljinog šara no ukratko ona glasi ovako.
U Edenskom, rajskom vrtu, raslo je prelepo drvo jabuke. No, to nije bilo obično drvo. Bilo je to drvo poznanja dobra i zla.
Gospod Bog je prvom čoveku Adamu i ženi mu Evi, dozvolio da mogu jesti sa svih drveta plodove, ali ne i sa drveta poznanja. Ono je za njih bilo zabranjeno. Ipak, kako to uredi slučajnost, sudbina, onaj repati i rogati, jedna je zmija volela da se odmara na tom drvetu.
Kako su onda životinje mogle da komucirijau sa ljudima, tako je jednog dana zmija, koja je videla da se Eva šeta pored “njenog“ odmorišta ponudila ovu jabukom. Eva je odbila. No, zmija je bila uporna pa joj je umilnim glasom govorila kako će, ako ona i Adam pojedu samo jedan plod sa drveta biti još bliži i bliskiji.
Eva ne bi bila prava žena, a da nije poželela više od onog što je imala te je uspela da Adama navede “na greh“ tj. da pojedu jabuku sa drva poznanja i desilo se šta se desilo. Postali su obični smrtnici jer su svojom neposlušnošću poremetili red u raju pa ih je Bog izgnao iz njega. Dalje je bilo sve što je bilo.
Eto, da nije bilo primamljive lepe, crvene jabuke kojoj Eva nije odolela, a kojoj nije odoleo ni Adam, da je uzme iz Evine ruke, možda bi svet bio rajsko mesto, ali ovako je kako je.
Astrološki značaj jabuke
U astrologiji je poznato da je jabuka simbol astrološkog znaka Venera, jer pretstavlja simbol ljubavi i jedinstva. Mnogi od nas su presekli jabuku na pola i videli da njen pravilan presek, sa njenih pet semenki, ima oblik zvezde, a zvezda predstavlja simbol Venere. Kažu i da je Venera boginja ljubavi. Isto zato se često zna da kaže, kad nađemo srodnu dušu, da smo našli svoju “ drugu polovinu jabuke”.
Značaj jabuke u poljoprivredi i prehrambenoj industriji i ekonomiji
Ne bih se previše zadržavala na ovom segmentu iako je ekonomski od izuzetnog značaja s obzirom da se zna da su voćke jabuke jedno od najrasprostranjenijih sadnica širom sveta. Zahvaljujući tome jabuka ima veliki udeo u razvoju, ali i bogatom asortimanu proizvoda u prehrambenoj industriji, a samim tim i zasigurno u bruto nacionalnom dohotku svake zmlje koja se može pohvaliti da ima voćnjake pod jabukama.
Nisam baš sasvim sigurna da li da proizvodnju čuvenog francuskog konjaka Calvados uvrstim u poljoprivredni značaj jabuke, ili u kulinarski, s obzirom da se konjaci, raznorazni, koriste i u kulinarstu.
Značaj jabuke u kulinarstvu
Ovde bih samo pomenula korišćenje jabuke u raznoraznim kuvarskim receptima počem od one čuvene američke Apple pie, preko naše tzv. “lenje” pite sa jabukama, raznoraznih koblera, savijača, ali i salata od kojih bih ja izdvojila meni posebno omiljenu Waldorf salatu u čiji sastav obavezno ulazi jedna jabuka, koja daje poseban ukus ovoj salati, bez koje ona, po meni, ne bi bila to što jeste, iako bi kuvari rekli da daje posebnu teksturu. Što se baš te teksture tiče, kuvari preferiraju da je iseckaju više na žilijen, nego da je naribaju, mi bi rekli izrendaju. Ja opet, mislim da je najbolje da je iseckana na kockice, veličine1,5cm X 1,5cm, jer je to iz više rašloga bolje. No o tom, potom.
Značaj jabuke u narodnoj medicini
Osvrnuću se samo na jedno od mnogobrojnih dobrih saznanja vezanih za jabuku iz ove oblasti, ali, po meni jedno od najznačajnijih.
Postoji jedna stara Velška izreka koja glasi; One aplle a day, doktors gone a way!
Jabuka na dan doktor iz kuće van!
Ona mnogo govori o značaju jabuke još iz davnina, dok medicina kao nauka nije ni pomislila da se pojavi već su se ljudi, iz naroda bavili lečenjem obolelih. Otuda je od davno poznato da npr. sok jabuke, oksidisani (da jabuka izrendana odstoji jedno vreme na vazduhu), pomaže kod zaustavljanja dijareje (proliva), da kompot od jabuke, pojeden uveče, reguliše dobru probavu. Nekad se smatralo, što sve više dobija ponovo na značaju i danas u savremeno doba, da je dobra probava najvažniji postulat dobrog zdravlja, što i nije daleko od istine, ako se zna, da se nesvareni produkti puni raspadnutih delova hrane i toksina, treba da izbace iz organizma jer bi u suprotnom doveli do neželjenih posledica ukoliko nema urednog pražnjenja creva.
Značaj jabuke u medicini i stomatologiji
Moderna medicina je odavno došla do velikih saznanja o značaju jabuke kao jednoj, sasvim sigurno, najzdravijoj i najspristupačnijoj voćki.
Danas se zna, da ako se samo 2x nedeljno konzumira jabuka da je to dobra prevencija dijabetesa, pošasti ovog veka, bar kad su bolesti u pitanju.
Takođe se zna da je jabuka, koja je energetski sa veoma malim brojem kalorija, samo 52, jedno od dijetetski najboljih voćki.
Zna se da je jabuka voće bogato antioksidansima i širokim dijapazonom vitamina; A, B1, B6, beta karotena.
Puna je minerala magnezijuma, bez kojeg rad srca ne bi bio baš sasvim regularan, a i gore pomenuto pražnjenje bilo bi usporeno.
Takođe, sadrži u sebi mineral kalijum, koji utiče na smanjenje krvnog pritiska jer potpomaže regulaciju prisustva vode u organizmu.
Jabuka u sebi ima takođe kalcijum i fosfor, oligoelemente koji imaju udela u radu štitne žlezde, ali i u regulaciji razmene gasova u organizmu posebno kiseonika.
Ovaj vek je poznat kao vek malignih oboljenja i odavno se došlo do naučnih saznanja da je korišćenje bar jedne jabuke u ishrani dnevno dobra prevencija za rak usne duplje, creva ili dojke.
Neophodno je pomenuti značaj jabuke i u stomatologiji.
Korišćenjem samo jedne jabuke svakodnevno, posebno njenim dobrim žvakanjem, potpomažemo samočišćenje zubika, poboljšavamo veće lučenje pljuvačke što rezultira smanjenjem broja bakterija u ustima, a ovo je preduslov za smanjenje karijesa.
Osim tog, uvek naglasim, dobrim žvakanjem jedne cele jabuke zajedno sa njenom korom, a to podrazumeva odgrizanje, kidanje i žvakanje jabuke na obe strane usne duplje, koristeći pri tom sve zube, uslovljavamo upravo, dobru mikrocirkulaciju desni koje igraju veliku ulogu u očuvanju potpornog aparata i zuba, upravo zbog prisustva vlakana u kori jabuke, koja su dobra za ovakvo dejstvo.
Zaključak
Sasvim sam sigurna da mi je promakao još neki dobar uticaj jabuke na život ljudi u celini, ali, nije dobro da baš sve napišem ja. Nek ostane nešto i drugima.
Mnogo tog sam naučila o jabuci imajući u vidu da sam ispratila mnogo vode koja je otekla Savom i Dunavom skoro sve itekako primenjujem u sopstvenom životu jer, kao zdravstveni radnik, doduše u penziji, ali, imam krilaticu, jednom zdravstveni radnik, uvek zdravstveni radnik, sam u obavezi da primenjujem sve ono što će unaprediti ili poboljšati moje zdravlje, dajući time očigledan primer svima, iako sam na početku rekla da nisam baš neki ljubitelj jabuke, sa navedenim izuzecima.
Samim tim, smatrala sam kao obavezu da napišem ove redove i da njima podsetim na deliće značaja samo jedne voćke, a svedok sam, da ljudi, često znaju, da iz dosade, kad nečeg ima, to ukinu iz svog jelovnika, a jabuke ima stalno.
Toga, složićete se ima ovde kod nas, u ovoj našoj zemlji Srbiji gde se često da čuti izreka; Sarma, za ručak, sarma za večeru pa dosadi i sama sarma, iako je jedno od najomiljenijih jela.
Međutim, ako ste iole pažljivo pročitali ove redove, ako budete sebe zaintrigirali pa to i proverili, pre no što mi poverujete, onda ćete i sami doći do zaključka da je jabuka voće izbora posebno ako želimo da jesmo, budemo i ostanemo zdravi najbolje što možemo.
Jer, ako niste znali, mi smo sami sebi uvek bili najbolji doktori, samo ako smo hteli da slušamo signale koje nam naš organizam šalje jer on najbolje zna da li mu i šta prija, ili ne.
I da, u obavezi sam da vam kažem da je jabuka tj. drvo jabuke sa svojom prošaranom ladovinom, ispod kojeg možete da sednete, legnete i da uživate u odmoru, bilo gde, na način koji vama najviše prija, dovesti do poboljšanja, sasvim sigurno, vašeg mentalnog zdravlja i divnog harmoničnog povezivanja vašeg sopstva sa vašim fizičkim telom.
Još nešto, bolja je jabuka iseckana na kockice, u svakom pogledu, u Waldorf salati, nego da je rendana, ili seckana na žilijen, jer manje oksidira, znači, imaćemo bolju probavu. Bolja je tako iseckana i jer je više žvaćemo, znači imaćemo bolje zube i manje karijesa i koristićemo svoje zube ispravno, žvaćući, što im je osnovna primena i svrha postojanja.
Eto 🙂
Ako odlučite da unapredite svoje opšte zdravlje, da i sami počnete da svaki dan jedete jednu jabuku, toplo vam preporučujem jabuku sorte Melrouz, sočnu, nakiseloslatkastog ukusa, moju omiljenu, pored one dve gore već navedene.
Jabuka je zakon za dobro zdravlje, rekli bi ovi mladi danas.
Iako sam sve ovo gore napisala, ovoj rečenici ne bih imala ništa da dodam.