Praziluk, nepravedno zapostavljeno zdravo povrće

Praziluk, povrće koje često koristimo u pežorativne svrhe, naročito kad hoćemo da podvučemo da je neko stigao u veliki grad i ostao onakav kakav je bio u izvornom izdanju, a na žalost, mnogo manje ga koristimo u npr. svakodnevnoj ishrani.

Oni, koji imaju priliku da žive u predelima naše zemlje gde je kultura korišćenja ove biljke uobičajena, znaju koliko ima blatgotvorno dejstvo na zdravlje u celini.

Jer, praziluk je biljka bogata antioksidansima, zadovoljavajućom količinom vitamina ACB, i kao i folnom kiselinom.
Ako se zna, čemu ovi vitamini pripomažu, zna se i koliko je zdravo koristiti ga u ishrani.

Osim vitamina, praziluk sadrži u sebi oligoelemente;

  • Fe ( gvožđe),
  • Kkalijum),
  • Ca (kalcijum)
  •  P (fosfor).

Kao takav ima uticaja:

  •  na dobru krvnu sliku, znači, spada u sredstvo za prirodno suzbijanje anemije
  •  dobar je diuretik, čime poboljšava funkciju bubrega jer sadrži kalijum
  •  smatra se dobrom namirnicom za profilaksu osteoporoze zbog sadržaja calcijuma u sebi, kao i za zdravlje potpornog aparata (kosti i zglobovi).
  • kako ima u sebi i dosta tzv.“kabastih“ materija smatra se pogodnom namirnicom za dobro zdravlje digestivnog trakta.
  • mala količina šećera u praziluku, ali isto tako i mala količina soli, čine ga dobrom osnovom za redukcione dijete, a posebno i zato što ima 86 % vode.

Praziluk se, na svu sreću, lagano izvlači iz kulinarskih fijoka i od njega se sve više pripremaju raznorazna, ukusna i zdrava jela; čorbe, složenci (musake), a postaje i nezaobilazna zamena za crni luk jer se lakše vari.

Praziluk i sva jela od praziluka veoma volim, a naročito, pitu od praziluka spremljenu baš na južnjački način. Posebno volim posnu pitu od praziluka jer mi je ona mnogo zdravija varijanta od one sa jajima, a i pogodna je za vreme kada se posti.

Posna pita od praziluka

Potreban materijal za pravljenje pite:

3 komada većih praziluka, celih

400g kora za gibanicu

1 kafena kašičica aleve paprike

1/2 kafene kašičice mlevenog bibera

3 supene kašike ulja

2 supene kašike griza

1/2 kafene kašičice soli

Za preliv:

2 dl vode

1/2 kafene kašičice praška za pecivo ( ako imate kiselu vodu onda vam neće trebati)

2 supene kašike ulja

Sve zajedno umućeno u jednoj šolji!

Priprema

Zagrejte rernu na 200 stepeni C!

 

Sva 3 komada praziluka pažljivo očistiti od spoljašnjih, suvih listova i korenova pa uzdužno iseći. Uzdužno isečene komade iseći na poprečne, tanje komade.

Ja ovo radim kuhinjskim makazama, jer mi je tako brže i lakše.

Sve isečene komadiće staviti i ucediljku i pažljivo oprati pod tekućom vodom. Ovo je veoma važno da se odradi jer listovi praziluka rastu u krug pa se često između njih može naći čestica zemlje.

Oprane komadiće staviti u veću činiju i u njih dodati; alevu papriku, mleveni biber, ulje, so i griz. Ukoliko nemate kiselu vodu, onda u nadev dodajte ½ kafene kašičice praška za pecivo.

U dve kore, (nemojte uzimati od jednom po dve kore već ih prethodno razdvojte), na ivicu, stavite kašikom nadev, otprilike od ove količine ide po 3-4 supene kašike normalno napunjene, ali i malo, „poprskajte“ nadeva po ostalom delu kore i nešto čvršće, uvijte nadevene kore u rolat.

 

Ređajte u okruglu, uljem podmazanu  tepsiju ili pleh.

 

 

 

Kad potrošite sav nadev prelijte zavijenu, nepečenu,  pitu, izdašno je izbušite viljuškom i ostavite da odstoji desetak minuta.

Smanjite temperaturu zagrejane rerne na 175 stepeni C i pecite pitu 30-35 minuta!

Prijatno!

PS: Sukana, lokalni izraz srpskog jezika koji se koristi na jugu naše zemlje; Nišu, Vranju, Leskovcu, Prokuplju i u svim predelima Suve i Stare planine, a označava ručno, pravljeno i oklagijom tegljeno testo za pite.

Neka mi oproste oni koje sam možda izostavila sa ovog spiska:)

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *