Raspričale se danas moja dobra drugarica i ja, na razne teme, što bi rekli, dotakle smo od svega po nešto. Uveliko je septembar, mesec u kom se, kod nas, na ovim prostorima, tradicionalno započinje sa spremanjem zimnice, te se tako, nas dve dotakosmo i te teme.
Ona, moja drugarica, je ovih dana bila vredna i napravila nisku crvenih paprika za zimu. Sušenih, od kojih se, u njenom gradu na jugu, a i šire, spremaju božanstvene punjene paprike i one naljute južnjačke salate bez kojih ne može da se zamisli ni jedno slavlje, a koje su, verujte mi na reč, jednostavni, ali fantastični gastronomski specijalitet.
Setih se kako sam nekad, dok su mi deca bila mala, dok su se školovali, spremala sve od zimnice, kako slatke tako i slane. Kad kažem sve, onda to i mislim.
Imali smo dvorišni stan i imali smo sreću, da imamo dve šupe od kojih je jedna bila lepo „tapacirana“ i u koju smo smestili stelaže sve u krug. Ostavili bismo samo jedan mali deo zida na koji bismo „naslonili“ malo burence sa kiselim kupusom, za čiju se pripremu i sve oko njega brinuo moj „mračni“ drug.
Priprema ostale zimnice, punjenje tih stelaža, bila je moj resor.
Odleteli su moji ptići i odavno ne spremam komplet zimnicu već samo ponešto. Ipak, volim te priče o zimnici i volim tu euforiju koja uhvati ovdašnje, naše, žene kad dođe septembar, a volim i taj miris koji mi pri samom pomenu zimnice, zagolica nepce.
Ne odoleh, pa upitah moju drugaricu: Spremaš li medene paprike i zimsku rusku salatu?
Kaže ona, ne, i dodade: Čuj, nemoj da mi daješ recept, nego sedi i napiši tekst za blog i podeli svima recepte. Oprobani su , sasvim sigurno su tačni i verujem dobri.
Hvala joj, što je, „blanko“ poverovala da su sve te moje salate- zimnica od parpike, dobre.
Poslušala sam je i evo gde napisah ove redove baš o zimnici od paprike.
Paprika je moglo bi se reći, moje najomiljenije povrće. Volim jela od paprike, ali i prisustvo paprike u mnogim jelima. Otuda je sasvim normalno da mi zimnica od paprike spada u favorite.
Da vas dugo ne bih držala u neizvesnosti danas i ovde, delim sa vama 5 recepata za zimnicu od i sa paprikom.
Veoma brzo i vrlo jednostavno se spremaju, a posebno su pogodni za mlade domaćice koje žele da je samostalno i na zdrav način spreme za svoje ukućane.
Moram da naglasim, iako verujem da prekaljene domaćice to znaju, da je mnogo važno da tegle u kojima ćete ostavljati zimnicu budu dobro oprane i suve!
Zimska „ruska“ salata
Za ovu salatu potrebno je:
-
30 komada mešanih raznobojnih paprika iseckanih na kockice veličine nokta srednjeg prsta šake
-
4 glavice sitno seckanog crnog luka
-
2 glavice( srednje veličine) sitno isečenog belog luka
-
2 dl sirćeta
-
2 dl vode
-
1 supena kašika šećera
-
1 supena kašika soli
Od sirćeta, vode, šećera i soli skuvati presolac da provri pa u tome kuvati iseckano povrće (paprika, crni luk i beli luk zajedno) SAMO 5 minuta!
kako je količina presolca mala da biste kuvali odjednom svu količinu povrća, kuvajte tako što ćete kuvati dve po dve kutlače ili jednu po jednu šolju.
Dobro ocediti povrće u cediljki posle kuvanja!
Staviti sve u jednu posudu i u ohlađeno povrće dodati;
-
600g senfa
-
6 dl ulja
Dobro izmešati i sipati u oprane i suve tegle!
Pasterizovati (ako želite, a ne mora) u rerni, na 60 stepeni 1h!
PS: Koliko da znate da ovu salatu možete praviti od „ostataka“ paprike koju ste recimo koristili za paprike punjene kupusom, paprike punjene sirom, barene paprike, paprike koje stavljate u turšiju, bez peteljki. Kako?
Kad spremate veću količinu navedenih salataod paprika, ako nožem vadite peteljke, okolo samih peteljki ostane uvek i jedan deo paprika širine oko 1cm. Taj deo se može iskoristiti baš za pravljenje ove, zimske ruske salate, kao dodatak i moglo bi se reći, ušteda budžeta 🙂
Fileti paprika sa medom (medena paprika)
Za ovu salatu vam je potrebno 10 kg paprika, najbolje crvenih, ali ne mora da budu špicaste- ajvarke, već mogu i babure.
Paprike se iseku kao fileti, uzdužno. Najbolje je da budu dužine oko 5cm, a širine 2cm.
Obariti ih, SAMO 2 minuta, u već skuvanom presolcu od:
-
4 l vode
-
1 l sirćeta
-
250g šećera
-
150g soli
-
4 kašike meda
-
1 vinobran
Ređati ih tople u tegle i preliti presolcem u kojem su kuvane!
Pasterizovati po želji!
Paprike sa belim lukom
Ovo je mnogo dobra i ukusna zimska salata od paprika koje se ne bare!
Za ovu salatu vam je potrebno:
-
5 kg seckanih paprika – Preferiram crvene i seckane na kockice veličine 5×5 cm
-
2 šoljice ( za crnu kafu) ulja
-
2 šoljice ( za crnu kafu) šećera
-
1 šoljica (za crnu kafu) soli
-
150g sirćeta
-
4 glavice sitno seckanog belog luka
-
1 kesica crnog bibera u zrnu
-
1 vinobran
Iseckajtee paprike u jednu veću posudu, lonac, koji ima svoj poklopac, prelijte svim sastojcima, dobro izmešajte i ostavite da stoji 24h !
Promešajte par puta!
Posle isteka vremena sipajte paprike u tegle, nalijte sokom u kojem su stajale, tegle dobro zatvorite i po želji pasterizujte!
Ovo je izvanredna salata- zimnica od paprika. Nemojte da vas brine to što povrće nije bareno jer će se održati, a ukus je fantastičan.
Banatski pinđur
-
3 kg mlevenih paprika
-
6kg mlevenog paradajza
-
2 glavice sitnoseckanog belog luka
-
2 veze iseckanog peršunovog lista
-
200g šećera
-
200g sirćeta
-
200g ulja
-
2 kašike ( za jelo) soli
Sve kuvati na tihoj, laganoj vatri do gustine pekmeza!
Pri kraju kuvanja dodati 1 vinobran!
Sipati u dobro oprane i suve tegle!
Pasterizovati po želji!
Vranjanska ljutenica
-
1kg ljutih papričica (šarenih)
-
350g ulja
-
400g sirćeta
-
200g vode
-
200g šećera
-
4-5 lista lorbera
-
3-4 glavice sitno seckanog belog luka
-
100g soli
Sve kuvati 10 minuta, da ključa, pa u to dodati 3-4 kg oljuštenog i iseckanog na kockice paradajza!
Kuvati dok se ne postigne željena gustina!
Zašto željena?
Neko voli ljutenicu veoma gustu, kao ajvar.
Neko voli više da je ređa, da može da se koristi kao preliv.
Ovu salatu vam preporučujem da kuvate pored otvorenog prozora ili napolju, ako imate za to uslove, jer ume paprika, svojom ljutinom da spremanje učini manje prijatnim 🙂
Ostajem vam dužna slike, mojih, originalnih salata iz ove kolekcije jer ove sve su, pogađate sa Googla.
Verujem da ćete ih spremati rado, posebno mame, jer deca obožavaju zimsku rusku salatu, ali i Banatski pinđur.
Sasvim sam sigurna da će u Vranjanskoj ljutenici uživati ljubitelji ljute zimnice, a u ostalima svi koji vole od svega po nešto.
Prijatno!
One comment
Very interesting points you have noted, regards for posting.Blog monry